Domácí měkký sýr a variace pomazánek

15.11.2019

Rychlá svačina, večeře, snídaně, když nestíhám vařit (a to se poslední dobou prostě děje), je fajn mít v lednici připravené nějaké ty pomazánky nebo dipy, které jenom hodím na chleba se zeleninou a mám pocit aspoň malého zadostiučinění, že to není nezdrávé odfláknuté jídlo. 

Měkký domácí sýr je dobrý základ pro nejrůznější pomazánky. Základem sýru je bílý jogurt a zakysaná smetana. Já používám bílý jogurt s živou kulturou. Skvělý je od Hollandie nebo například v Lidlu prodávájí zrající jogurt. Zakysanou smetanu kupuji s vyšším obsahem tuku, aspoň 16% a více. Přidávám sem dvě variace, které máme doma nejraději, ale samozřejmě se nebojte experimentovat a přidejte to, co máte rádi Vy. Naše oblíbená je s gorgonzolou a druhá s hromadou čerstvých bylinek. Skvělá by byla  s koprem a uzeným lososem, avokádem a sušenými rajčaty nebo čímkoliv, co Vám padne do oka nebo do ruky. Za fotky děkuju skvělé Creative touche photo.


10 minut (den na vykapání sýru)


ingredience:

400g bílého jogurtu s živou kulturou (typu Hollandia)

200g vysokoprocentní zakysané smetany 

špetka soli

Na bylinkovou pomazánku:

200g domácího měkkého sýru

velká hrst čerstvých bylinek (meduňka, máta, tymián, petrželka...)

jeden stonek jarní cibulky (nasekaný na jemno)

šťáva z poloviny citrónu

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

Na gorgonzolovou pomazánku:

200g domácího měkkého sýru

100g gorgonzola dolce

1 lžíce medu

čerstvý tymián (3 snítky)

vlašské ořechy, hruška a med k podávání

Postup:

1. Bílý jogurt, zakysanou smetanu a sůl důkladně promícháme ve větší míse. Košík na domácí sýr vyložíme plátýnkem. Pokud nemáte přímo košík na sýr použijte cedník/sítko, který vyložíte plátýnkem a položíte na nádobu, do které bude vykapávat přebytečná voda. Takto připravenou směs dáme do lednice a necháme vykapat alespoň 15 hodin.

2. Sýr po vykapání výjmeme z lednice a můžeme rovnou použít nebo použijeme dál do pomazánek.

3. Na bylinkovou pomazánku dáme do mísy všechny ingredience, dobře promícháme a na servírování přidáme další bylinky a jarní cibulku.

4. Na gorgozolovou pomazánku dobře promícháme měkký sýr, gorgonzolu, med a dochutíme čerstvým tymiánem. Servírujeme s čerstvou hruškou, vlaškými ořechy a pokapané medem. Hrušku můžeme pokapat citrónovou šťávou, aby nehnědla a zachovala si barvu.