Snídaně

 

Když se trochu ochladí, mám po ránu chuť na něco teplého a výživného, co mě pořádně zahřeje a dodá energii na celý den. Kaše přesně splňují všechny požadavky. Navíc se dají připravit už večer, takže ráno stačí jenom chvilka k tomu, aby byly na stole. Ovesná kaše je jedna z mých nejoblíbenějších. Suroviny se snažím nejrůzněji obměňovat a střídat,...

Tento snídaňový recept určitě potěší všechny milovníky avokáda. Kombinaci avokáda a vejce absolutně zbožňuju v jakýchkoliv podobách a kombinacích, taková opravdu srdcová záležitost. Poprvé jsem zapečené avokádo ochutnala v brněnském kafé Pilát a byla to láska na první ochutnání. Jednou za čas si tuhle dobrotu děláme o víkendu na snídani a opravdu...

Kaše ke snídani je skvělým začátkem do chladných dnů. Snad úplně každý si někdy dělal ovesnou nebo rýžovou kaši. Protože mám kaše opravdu ráda a dělám je hodně často, různě je obměňuji, ať pořád nejíme ty stejné dokola. Jednou, když jsem ve zdravé výživě kupovala právě ovesné vločky na kaši, padl mi do oka balíček čiroku. Nikdy předtím jsem o...

Sezóna dýní je tu! Dýně je na podzim jednou z mých nejoblíbenějších surovin. Je skvělá ve slaných i sladkých úpravách, navíc ve spojení s kořením a medu je nedostižná. Tyhle lívance vlastně vznikly takovým omylem. Jednou ráno jsme s Emou debatovaly, co si uděláme ke snídani a volba padla na lívance. Jenomže v lednici jsem neměla ani vajíčka, ani...

Tapioka se získává z kořenů keře maniok, který se pěstuje v Jižní Americe a západní Indii. Tapioková mouka je přirozeně bezlepková a dá se jí výborně nahradit lepková mouka, má podobné vlastnosti jako rýžová. Škrob z tapioky je nejčastěji používán v podobě tapiokových perel, které jsou skvělé k vaření právě nejrůznějších pudinků.

Vafle miluji, ale nemáme doma vaflovač. Moje mamka naštěstí ano, takže pokaždé, když u rodičů přespáváme s dětmi, se nemůžu ráno dočkat čerstvých vaflí. Tyto jsou skvělou kombinací chutí. Díky jogurtu jsou lehce kyselé a trochu připomínají kynuté těsto, máslo jim dodává šťavnatost a křupavost a med příjemnou sladkost a ovocnost. Pokud nejste...

Lívance, palačinky a vafle u nás doma zbožňujeme. Protože je dělám ke snídani poměrně často, pokaždé se je snažím trochu obměnit, vylepšit, a aby byly zase o kousek zdravější. Tyto jsou z přirozeně bezlepkové mouky z pohanky a rýže. Když už peču nebo vařím bez lepku, snažím se používat mouky ze surovin, které lepek přirozeně neobsahují, nejčastěji...

Určtě už jste slyšeli tisic a jeden názor na chia pudingy. Já jsem o nich dlouho dobu opravdu jen slyšela a nijak zvlášť mě nezaujaly. Pravdou je, že k tomu asi hodně přispěl i fakt, že jeden z prvních, který jsem ochutnala, byl chia puding s opraženými kokosovými plátky, když jsme byli na dovolené na Bali. Nejspíš to nebylo...

Mám velkou slabost pro snídaně. Vlastně je to mé nejoblíbenější jídlo dne. Ráda si s dětmi na snídani někam zajdu a ještě raději na snídani někoho zvu k nám domů. Dokonce jednou za měsíc pořádáme s mými sourozenci snídaňový sraz. Čím jsme starší, tím je těžší se potkat, a protože jsme čtyři není domluva jednoduchá, ale společné snídaně jsme...