Hlavní jídla

 

Zeleninové karbenátky jsou u nás doma jedna z nejvíc oblíbených záležitostí. Holky je milují a dají se obměňovat podle toho, co zrovna přebývá v lednici. Stačí, když si osvojíte základní postup a pak už můžete vymýšlet různé nové kombinace donekonečna. Tyto brokolicové s gorgonzolou jsou náš evergreen, který nikdy nezklame. Připravova jsem je i v...

Vzpomínám si, když jsem si poprvé koupila sójovou omáčku a ve spíži mi vydžela snad tři roky. Teď ji používám velmi často a obecně asijské potraviny jsou v našem jídelníčku téměř na denním pořádku. Dříve jsem si myslela, že je asijská kuchyně nesmírně náročná a složitá, ale když si osvojíte pár jednoduchých triků, jak její základní suroviny...

Pokud jste někdy byli v Asii smaženou rýži určitě znáte. Já ji mám moc ráda na nekonečno způsobů. Tak jsem ji tentokrát dochutila kořením typickým pro Marocké tajine. Nakonec jsem přidala ještě tahini dresing, který celé jídlo skvěle doplní a místo smaženého vejce, které se nejčastěji k rýži servíruje, jsem použila do křupava upečenou a kořeněnou...

V kuchyni zelí moc nepoužívám a tak jsem si řekla, že s tím musím něco udělat. Přeci jen, nejčastěji máme zelí spojené s masovými jídly, ať už je to vepřo knedlo zelo nebo pečená kačena. Popustila jsem uzdu své fantazii a vymyslela tuto netradiční kombinaci bramborových šišek s mákem a červeného zelí upraveného na sladko s balzamikovým octem,...

Luštěniny mám moc ráda a snažím se je co nejvíce zapojovat do našeho jídelníčku. Kromě toho, že se s nimi dá skvěle pracovat a nejrůzněji je variovat, mají velké množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. U spousty lidí nejsou moc oblíbené, a je to velká škoda. Je pravda, že když se řeknou luštěniny, tak se mi taky jako...

Dýňová sezóna je v plném proudu. strašně ráda teď chodím na trhy, kde se to dýněmi nejrůznějších velikostí, tvarů a barev jen hemží. Je to krása pro oči i pro jazyk. Teprve nedávno jsem objevila špagetovou dýni. Hodně jsem o ní slyšela, ale velmi mile mě překvapila. Nemá tak typickou dýňovou chuť jako hokaido, máslová nebo muškátová, a právě...

Další z řady receptů, kde je hlavní surovinou červená řepa. Tento recept je přizpůsobený letním měsícům, tedy lehký a výborný za studena. Na podzim a v zimě je pečená červená řepa z tohoto salátu skvělá například se šťouchanými brambory nebo quinoou či kuskusem. Více o blahodárných účincích řepy na naše zdraví se můžete dočíst zde v úvodu receptu.

Poslední dobou jsem si všimla, že čím dál více lidí mluví o červené řepě a o větší snaze zařadit ji do svého jídelníčku. Proto jsem se rozhodla připravit několik řepových receptů i sem na blog. Navíc, když si zajdete pro řepu na trh, můžete si ji koupit i s listy, které obsahují, stejně jako bulvy, velké množství zdraví prospěšných...

Poprvé jsem zeleninové kari vařila před pár lety podle kuchařky Jamieho Olivera. Vzpomínám si, jak jsem si na lísteček musela napsat názvy koření, protože jsem si je nebyla schopná zapamatovat :) Od té doby jsem ho vařila už nesčetněkrát. Myslím, že je jedním z těch jídel, která nás nikdy neomrzí a budu je vařit pořád dokola. Doma ho milujeme...

Vždycky jsem si myslela, že udělat závitky je hrozná věda. No, ale ono to zas tak moc složité není. Jedinou ,,složitou'' věcí je nachystat si všechny suroviny do mističek, abyste je měli po ruce. Závitky jsou skvělým oživením občerstvení na večírek nebo odpoledního grilování. U nás doma je Ema úplně miluje. Za prvé jí hrozně baví, že mi může...