Teplý luštěninový salát

29.01.2018

Luštěniny mám moc ráda a snažím se je co nejvíce zapojovat do našeho jídelníčku. Kromě toho, že se s nimi dá skvěle pracovat a nejrůzněji je variovat, mají velké množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. U spousty lidí nejsou moc oblíbené, a je to velká škoda. Je pravda, že když se řeknou luštěniny, tak se mi taky jako první vybaví ne příliš vábně vypadající rozvařená čočka ze školních jídelen. Naštěstí jsem svoje předsudky už překonala, takže luštěniny používám často a neskutečně mě baví využívat a objevovat jejich široké možnosti. 

Tento teplý salát je skvělý jako rychlé hlavní jídlo nebo jako příloha k masu. Například k trhanému hovězímu je absolutně nedostižný. Kombinace luštěniny, zeleniny, voňavého koření a koriandru je moje srdcová záležitost. V receptu používám menší typ fazolek Urid. Můžete klidně nahradit i fazolemi mungo nebo třeba čočkou belugou. Důležité je použít druh luštěniny, která je i po uvaření kompaktní a nebude se příliš rozpadat. Obecně jsou to především ty druhy, které se nejčastěji používají v indické a orientální kuchyni. Seženete je v obchodech s arabskými potravinami a v některých zdravých výživách. Já je nejčastěji nakupuji v Brně na Solniční v Minimarketu. 


20 minut + 40 minut (vaření luštěnin) / 2 porce


Ingredience: 

1/2 hrnku černých fazolí Urid (nebo mungo fazolí, čočky belugy...)

1 červená cibule

1 červená paprika

3 rajčata

2 1/2 lžičky garam masaly

1/2 lžičky římského kmínu

1 lžička semen černé hořčice

2 lžíce olivového oleje

velká hrst čerstvého koriandru

sůl

Postup:

1. Fazole propláchneme a namočíme ideálně den předem do dvojnásobného množství vody. Pokud zapomenete den předem, máčejte je aspoň tři hodiny.

2. Namočené fazole uvaříme do měkka. Bude to trvat cca 35-40 minut. V průběhu vaření kontrolujeme dostatek vody, případně přiléváme.

3. Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm cibulku nakrájenou nadrobno. Až cibule zesklovatí (zprůhlední), přidáme všechno koření a necháme rozvonět cca 3 minuty. 

Zvýšíme plamen a přidáme na kousky pokrájenou papriku. Zprudka restujeme, dokud paprika lehce nezměkne. Přidáme na kostičky nakrájená rajčata, osolíme a minutu až dvě opékáme. Rajčata restujeme jen tak dlouho, aby si zachovala svou strukturu a příliš se nerozvařila.

4. Do kořeněné zeleninové směsi přidáme uvařené fazole a důkladně promícháme. Teplý salát servírujeme s čerstvým koriandrem.