Smažené tofu se soba nudlemi

29.04.2018

Vzpomínám si, když jsem si poprvé koupila sójovou omáčku a ve spíži mi vydžela snad tři roky. Teď ji používám velmi často a obecně asijské potraviny jsou v našem jídelníčku téměř na denním pořádku. Dříve jsem si myslela, že je asijská kuchyně nesmírně náročná a složitá, ale když si osvojíte pár jednoduchých triků, jak její základní suroviny používat, je to více než jednoduché. Příprava nezeber moc času a výsledek je oslnivý. Mám moc ráda společné stolování, kdy si každý sám dle svých preferencí naloží a dochutí jídlo. Asijská kuchyně je v tomto směru skvělá. Na stůl nachystám spoustu misek a mističek a pak můžou začít hody. Celé jídlo je veganské, bezlepku a bezcukru, takže ráj pro všechny. Tak směle do toho. 

Smažené tofu je skvělé, rychle hotové a vzhledově velmi působivé. Důležité je, použít hedvábné tofu. Je hodně jemné bez nepříjemné pachuti sóji. Můžete si ho koupit v Brně ve vietmaské tržnici na Olomoucké, kde stojí pár korun a vyrábí si ho sami, takže kvalita a cena jsou nesrovnatelné oproti vakuovaným tofu ze supermarketů. Mungo klíčky a čerstvé bylinky a praženou cibulku taky pořídíte v tržnici. Jednou za měsíc si na Olomouckou uděláme rodinný výlet, dáme si skvělý oběd a pak odjždíme se spoustou skvělých čerstvých surovin. Vždycky se musím krotit, abych jim nevykoupila úplně všechno. Čerstvé bylinky a zeleninu nakoupím ve velkém a abych je měla při ruce, kdykoliv budu potřebovat, část si zamrazím a můžu je tak používat celý měsíc, než zase podnikneme rodinný výlet. Jednou mě dokonce paní prodavačka ocenila, když viděla kolik bylinek a potravin nakupuji: ,, Aaa. Umí vařit Asii''. Jestli ji umím vařit správně nevím, ale všem vždycky moje výtvory chutnají, tak snad ano. Doufám, že si tuhle dobrotu užijete stejně, jako my pokaždé, když ji připravuji. 


30 minut / 2 porce


Ingredience:

150g soba nudlí

1/2 hedvábného tofu

3 lžíce rýžové mouky

1/4 ledového salátu

1 jarní cibulka

velká hrst mungo klíčků

hrst čerstvé perily

hrst čerstvého korindru

smažená cibule

3 lžíce bílého sezamu

sójová omačká

1 lžíce arašídového másla

citrónová nebo limetová šťáva na dochucení

citrón nebo limeta k podávání

kokosový olej (nebo jiný rostlinný)

Postup:

1. Soba nudle uavříme podle návodu. Ledový salát nakrájíme na menší kousky a promícháme s mungo klíčky a perilou. Salát ochutíme citrónovou šťávou. 

2. Tofu nakrájíme na kostičky cca 1cm. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej. Jednotlivé kostky tofu obalíme v rýžové mouce a na oleji smažíme ze všech stran dozlatova. Hotové tofu odkládáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

3. Na druhé pánvi nasucho orestujeme sezamové semínka. Restujeme dokud se nerozvoní, ale pozor, abychom sezam nespálili. Semínka nasypeme do mističky a dáme bokem. Na stejnou pánev přidáme 

trošku kokosového oleje a opékáme hotové scezené soba nudle. Dochutíme lžící sójové omáčky a promícháme s praženým sezamem. Hotové nudle rozdělíme do misek. Sójovou omáčku promícháme s arašídovým máslem. Jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka. Citrón nkrájíme na osminky.

4. Salát, smažené tofu, pražený sezam, jarní cibulku, smaženou cibuli, ochucenou sójovou omáčku, citrón a čerství koriandr servírujeme na stůl v jednotlivých miskách. Každý si nudle dochutí dle svých preferencí a chutí. Smažené tofu namáčíme do sójové omáčky (pokud máte rádi ostřejší jídla přidejte na drobno nasekanou chilly papričku).