Řeřichová pomazánka

08.09.2017

Jestli chodíte v Brně do Piláta, určitě mi dáte za pravdu, že jejich jídlo je úžasné. Menu mění podle sezónních surovin, což je moc příjemné. Navíc mají poměrně širokou nabídku snídaní, a to je u mě hlavní, protože jedna z věcí, kterou miluju, jsou dlouhé snídaně někde venku! No a v jarní nabídce měli právě i tuto skvělou řeřichovou pomazánku. Takže na jaře si na ni zajděte do Piláta a když ji zrovna nemají v menu, tak si ji udělejte doma.

Když můj drahý vidí, že nakličuji nějaké semínka, hned mu svitne v očích a ptá se mě, jestli zase bude řeřichová. Sice ji zbožňuje, ale pořád se mu plete název, takže už jsme měli řebříčkovou, řeřišnicovou nebo řebřovou :D 

Vím, že řeřicha je taková jarní záležitost, ale protože ji doma zbožňujeme, klíčím ji pořád dokolečka. Pokud máte nějaké zkušenosti s domácím klíčením, asi víte, že není to zase až tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Velkou výjimkou je právě řeřicha, která je nenáročná a vypěstovat si ji zvládne každý. Tahle pomazánka nebo spíš pěna skvěle chutná jen tak na chlebu, s dalšími klíčky nebo třeba s pitou a salátkem. Třeba se ve vaší kuchyni stane evergreenem, stejně jako v té mojí.


10 minut


Ingredience: 

100 ml smetany 33%

70 g pomazánkového másla

svazek řeřichy

sůl

pepř


Postup:

1. Řeřichu si nasekáme na co nejjemněji. Bokem si necháme pár lístků na ozdobu.

2. Smetanu vyšleháme do tuhé šlehačky. Přidáme všechnu řeřichu a zašleháme jen krátce a na nejnižší otáčky, aby se nám smetana nesrazila.

3. Postupně po lžičkách zašleháváme pomazánkové máslo. Musíme ho přidávat po lžičkách jinak smetana povolí a pěna nebude nadýchaná, ale víc tekutá.

4. Nakonec dochutíme solí a pepřem. Servírujeme s čerstvými klíčky a pečivem.