Obrácený koláč

26.10.2017

Tento koláč je pro mě nostalgická záležitost. Poprvé jsem ho pekla s mojí drahou kamarádkou Eliškou. Jednou za čas jsme se sešly a něco společně upekly nebo uvařily, pak taky snědly a vypily u toho nějakou tu láhev vína. A právě jedním z prvních našich výtvorů byl tento úchvatný obrácený koláč. Už to bude několik let, co takové seance neděláme, protože dětí a povinností stále přibývá, ale třeba se k našim kulinářským chvilkám zase někdy vrátíme. Pokaždé když koláč peču, tak si na ty naše setkání zavzpomínám. Toto je francouzský recept a váže se k němu příběh, že vznikl omylem jedné zamilované cukrářky. Údajně byla tak zamilovaná, že zapomněla dospod koláče dát těsto. Koláč jí bylo líto vyhodit, tak těsto položila nahoru a po upečení koláč obrátila. Nevím, co je na té historce pravdy, ale mně se k tak skvělému koláči moc líbí.

V receptu uvádím kombinaci ovoce hrušek a jablek, ale v originálním znění je jen z jablek, takže klidně nechte jen jablka. Já mám pečené hrušky ve velké oblibě, tak jsem si je tam přidala. Křehké těsto je úžasné, pokud je správně udělané. V receptu jsem přidala několik fotek k výrobě těsta a podrobný popis, jak na něj, aby se vám hned na poprvé povedlo. Velkou výhodou je, že si ho můžete předchystat, v lednici vám vydrží několik dní a v mrazáku několik týdnů. 


20 minut + 40 minut pečení


Ingredience: 

160 g celozrnné špaldové mouky

120 g studeného másla

špetka soli

1-3 lžíce ledové vody

160 g třtinového cukru

60 g másla

750 g jablek a hrušek (cca tři kusy většího ovoce)

Postup:

1. Celozrnnou mouku smícháme ve velké míse se špetkou soli. Přidáme na kostky nakrájené studené máslo a nejlépe nožem nebo kráječem na těsto zmenšujeme kousky másla na co nejmenší. Když budou cca o velikosti hrášku, můžeme pracovat rukama. Snažíme se těsto mačkat jen špičkami prstů, aby se příliš nezahřálo. Pokud nám těsto nejde spojit do kompaktní hmoty přidáme jednu až tři lžíce ledové vody. Kolik vody budeme potřebovat, je velmi individuální, protože každá mouka má jinou savost a v másle může být také obsažená voda. Jakmile se těsto začne lepit, co nejrychleji jej spojíme dohromady a nehněteme. Když nám zůstanou v těstě malé hrudky másla, ničemu to nevadí, lepší jsou kousky másla než přepracované těsto. Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne.

2. Troubu si předehřejeme na 180° horní-dolní ohřev. Z lednice vytáhneme křehké těsto, aby lehce zteplalo a lépe se ním pracovalo. 

3. Do menšího hrnce s tlustým dnem dáme cukr a máslo. Na mírném plameni necháme rozpustit a jakmile směs začne probublávat, povaříme cca 2 minuty. 

4. Ovoce zbavíme slupek a jádřinců a nakrájíme na menší měsíčky. Do nepropustné formy o průměru 28 cm nalijeme karamel a na něj poklademe ovoce. Dáme do trouby péct na 15-20 minut, dokud ovoce nezměkne.

5. Na pomoučněné pracovní ploše vyválíme těsto na kruh o stejné velikosti jako forma. Na předpečené ovoce položíme těsto a pečeme dalších 15-20 minut, dokud těsto nezezlátne. Pokud máte kruh z těsta o něco vetší, těsto zahněte směrem dolů k ovoci, vytvoří se tak na koláči okraj.

6. Po upečení necháme zchladnout ve formě. Při obracení koláče je nejlepší nejdřív z formy odlít karamel a až poté překlopit na talíř. Karamel z koláče nevylévejte, při servírování jím každou porci můžete přelít.