Makový koláč s tvarohem a povidly

22.03.2018

Poprvé jsem tento koláč ochutnala v brněnské kavárně Podnik. Kdyby mi ho Ema nevybrala, nejspíš bych ho nevyzkoušela, protože se na mě z vitríny smál carrotcake. Ale po prvním soustu jsem věděla, že to byla skvělá volba. Klasické spojení máku, tvarohu a povidel má opravdu něco do sebe. U nás doma tento koláč milují všichni a hlavně děti. Už ho ochutnalo bezpočet návštěv a zatím jsem nenašla nikoho, komu by nechutnal. Koláč neobsahuje mouku jen mák, takže je i bezlepkový (zde pozor na výběr povidel, některá mohou obsahovat stopy lepku). Není navíc vůbec složitý na přípravu. Jde jenom o to správně upéct korpusy. Tady je pár typů. Bílky si vytáhněte chvilku před tím, než s nimi budete pracovat. V pokojové teplotě se lépe šlehají. Metličky i mísa musí být odmaštěné a špetka soli nebo pár kapek citrónové šťávy pomohou, aby byl sníh hezky pevný a tuhý. Po upečení sněhové korpusy necháme vždy pomalu dochladnout v troubě s pootevřenými dvířky. Korpusy sundáváme z pečícího papíru až po úplném dochladnutí, jinak bychom je mohli porušit. Pokud máte troubu, která nepeče rovnoměrně s více plechy, je lepší pést korpusy na dvakrát. Tady pozor. Bílkovou směs si musíte připravit vždy, těsně před pečením (tedy na dvakrát, pokud pečete zvlášť). Výhoda těchto bílkových korpusů je v tom, že si je lze připravit i několik dní dopředu a použít až na ně příjde řada. Tak doufám, že si tuhle klasickou kombinaci taky oblíbíte, u nás je everygreenem a sázkou na jistoty k jakékoliv příležitosti. 


20 minut + 55 minut pečení / 8 porcí


Ingredience:

6 bílků

špetka soli

200g moučkového třtinového cukru

200g máku

200g povidel

750g plnotučného měkkého tvarohu

1 lžíce medu

šťáva z jednoho citrónu

mák na ozdobu

Postup: 

1. Troubu předehřejeme na 140° hornídolní ohřev.

2. Bílky šleháme ve velké míse se špetkou soli. Mixujeme na nejnižší otáčky, dokud nezačně tvořit špičky. Poté po lžících zašleháváme cukr, dokud sníh není pevný a lesklý. Nakonec stěrkou opatrně vmícháme mletý mák. Směs rozdělíme na dva plechy vyložené pečícím papírem. Z bílkového základu vytvoříme na každém plechu kruh (můžeme si je předkreslit na pečící papír předem, aby byly pravidelné). Pečeme v předehřáté troubě 55 minut. 

3. Tvaroh vyšleháme s medem a citrónovou šťávou. Přikryjeme potravinářskou folií a odložíme do lednice. 

Pokud by nám tvarohová náplň připadal málo sladká, můžeme dosladit medem.

4. Po vypnutí trouby necháme pootevřené dvířka, ať korpusy mohou pomalu dochladnout. Měly by mít nazlátlou barvu. Po úplném vychaldnutí, je lehce sloupneme z pečícího papíru.

5. Na první korpus natřeme polovinu povidel a polovinu tvarohové náplně, přikryjeme druhým korpusem a potřeme opět povidly a tvarohem. Nakonec posypeme trochou mletého máku. Koláč dáme chladit do lednici alespoňna hodinu, ideálně přes noc.