Hummus z červené čočky

19.09.2018

Hummus zná snad každý. Já ho doma dělávám často a v létě obvzlášť. Když je krásně, trávím s dětmi většinu času někde venku a právě hummus je jedna z věcí, kterou nejčastěji beru s sebou na svačinu, doplněný o spoustu zeleniny a dobrý chleba, nemá chybu. Základní hummus se připravuje z cizrny, ale protože sem na blog chci dávat recepty, které nejsou tradiční, zvolila jsem červenou čočku. Můžete ho připravit téměř z jakékoliv luštěniny (cizrna, čočka, fazole), případně ozvláštnit další zeleninou (červená řepa, pečená paprika, avokádo). 

Důležitou součástí hummusu je tahini pasta. Je to pasta ze sezamu a seženete ji v každé zdravé výživě, větším supermarketu nebo orientálních potravinách. Já si ji připravuji doma. Jedinou ingredienci, kterou potřebujete, je sezam. Semínka stačí lehce orestovat nasucho na pánvi, přesunout do mixéru a mixovat, dokud vám nevznikne pasta. Celý proces mixování trvá 10-15 minut. Pokud máte méně výkonný mixér, na začátku přidejte lžíci olivového oleje. Takto připravená pasta vám vydrží i několik týdnů. 

Autorkou fotek je moje kamarádka Saška, která je neuvěřitelně šikovná. Pro mě to byla první zkušenost focení s někým jiným, než s nápomocnými dětmi kolem. Snad se nám podaří v našem společném pracovním nasazení pokračovat. Fotky jsou nádheré. Doufám, že si je taky zamilujete jako já.


10 minut + 15 minut vaření čočky


Ingredience:

250g červené čočky (suché)

100ml olivového oleje

1-3 stroužky česneku

šťáva z 1/2 citrónu

1 lžička mletého římského kmínu

sůl

6 lžic tahini pasty (domácí viz úvod)

sezamová semínka, olivový olej, červená paprika, římský kmín k servírování

Postup: 

1. Červenou čočku důkladně propláchneme vlažnou vodou. Dáme do hrnce, zalijeme trojnásobným množstvím vody a vaříme do změknutí (cca 15 minut). Uvařenou čočku necháme vychladnout, případně slijeme přebytečnou vodu.

2. Uvařenou čočku a všechny zbývající ingredience, kromě tahini pasty, dáme do mixéru a důkladně promixujeme. Dochutíme podle potřeby (sůl, kmín, citrónová šťáva, česnek). Na závěr ručně vmícháme tahini pastu. Servírujeme se zeleninou a pečivem.