Dýňové lívance

17.09.2017

Sezóna dýní je tu! Dýně je na podzim jednou z mých nejoblíbenějších surovin. Je skvělá ve slaných i sladkých úpravách, navíc ve spojení s kořením a medu je nedostižná. Tyhle lívance vlastně vznikly takovým omylem. Jednou ráno jsme s Emou debatovaly, co si uděláme ke snídani a volba padla na lívance. Jenomže v lednici jsem neměla ani vajíčka, ani mléko, ani jogurt, ani kefír takže jsem hodně improvizovala, ale výsledek dopadl nad očekávání. Lívanečky jsou krásně vláčné, ale přitom křupavé. Mají hodně netradiční kořeněnou chuť, ale pokud je budete servírovat s medem a třeba zakysanou smetanou, všichni se budou oblizovat. Při focení jsem je během několika dnů dělala hned dvakrát a všichni (i ti největší skeptici) z nich byli nadšení. Tak třeba i Vám zachutná podmanivá vůně podzimu v nich ukrytá.


30 minut / 4 porce


Ingredience:

300 g dýňového pyré (nejlépe z dýně hokaido)

200 g zakysané smetany

50 g medu

150 g celozrnné špaldové mouky

2 lžíce kukuřičného škrobu

1 1/2 lžičky prášku do pečiva z vinného kamene

1/2 lžičky jedlé sody

3/4 lžičky mleté skořice

3/4 lžičky mletého zázvoru

špetka soli

2 lžíce chia semínek

50 g másla + na smažení

ořechy, semínka, med, zakysaná smetana k servírování

Postup:

1. V malém hrnečku rozpustíme máslo a necháme vychladnout. 

2. Ve větší míse smícháme mokré ingredience, tedy pyré, smetanu a med. V druhé míse promícháme suché ingredience kromě chia semínek. Mokré ingredience musíme důkladně propojit a poté postupně přidáváme suchou směs. Nelekejte se, těsto bude hodně husté, ale to je v pořádku. Nakonec přidáme chia semínka, rozpuštěné máslo a propojíme.

3. Rozehřejeme si pánev a lehce vymažeme máslem. Plamen stáhneme na mírný a lívanečky zvolna smažíme z obou stran. Pokud budete smažit lívance moc prudce, nebudou dobře propečené, a tím pádem ani nenaběhnou, jak mají, takže buďte trpěliví. Těsto je samo o sobě tmavší, tak se nelekejte barvy při usmažení (viz foto).

4. Lívance servírujeme s restovanými vlašskými ořechy, dýňovými semínky, medem nebo zakysanou smetanou.